Hotell i Göteborg

Hotel Gothia Tower – Dess historia

hotell i GöteborgMed sina 1200 rum är Hotel Gothia Tower ett av de största hotellen i Europa. Hotellet är beläget i tre höghus som vardera sträcker sig mellan 77 och 100 meter upp i luften. Hotellkomplexet färdigbyggdes 2015 och är sedan dess inte bara ett enormt hotell utan även den största anläggningen i Europa som både har hotell, konferensanläggning, möjlighet till mässor samt större event och du bokar enklast ett rum här genom att besöka www.hotellcentralagöteborg.se.

Över 20 års bygge

Första steget till detta hotell togs redan 1984. Det var då som man tog beslutet att ett större hotell behövde byggas som främst skulle ha fokus mot Svenska Mässan, en mässhall som idag har drygt 40.000kvm.

Hotellet byggdes och fick då namnet Sara Hotel Gothia och var redan då ett stort hotell. Ett 18-våningas höghus på 63 meter. Det skulle däremot inte dröja länge innan denna byggnad bytte namn. Första namnbyten genomfördes på 90-talet. Då togs ”Sara” bort så namnet blev ”Hotel Gothia”. År 2001 byggdes nästa del i hotellkomplexet och därmed bestod hotellet av två stora höghus. Även om hotellet hade kvar sitt namn så fick det första tornet snabbt namnet ”East Tower”. När sedan det tredje tornet började byggas började man istället använda namnet ”Tower 2”.

Nästa steg i utbyggnaden genomfördes mellan åren 2012 och 2013. Då byggdes det till sex våningar på det andra tornet som därefter hade 25 våningar. Därmed bestod Hotel Gothia av två höghus på vardera 18 respektive 25 våningar. Dessa sex extravåningar består av ett systerhotell och är alltså en fristående del av hotellet. Delen heter ”Upper House” och är lite lyxigare än resterande del. Detta hotell har fem stjärnor, en rejäl spaavdelning, restaurang och sviter som både imponerar gällande inredning och utsikt.

Men uppenbarligen kunde inte dessa två möta den efterfrågan som fanns på hotellrum och konferensanläggningar.

År 2008 togs så ett viktigt beslut gällande utbyggnaden av Hotel Gothia. Stadsbyggnadskontoret godkände en detaljplan för var den tredje byggnaden kunde stå och hur den kunde se ut. År 2012 påbörjades bygget av den hotellbyggnad som idag står precis rakt mitt mot Lisebergs entré. Det blev det största tornet med hela 29 våningar och 100 meter. Bara detta torn/höghus kan ta 500 hotellgäster samtidigt.

Sammanlagt är det idag alltså 1200 hotellrum, fem restauranger och 60 olika konferenslokaler på Hotel Gothia.